AMSOIL – The first in Synthetics

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ ΜΟΥPosted by AMSOIL, 4th February 2020

Ανεξάρτητα από την ποιότητά του, κάθε λάδι κινητήρα χάνει τελικά την ισχύ του και πρέπει να αλλαχτεί για να εξασφαλίσει μέγιστη προστασία κινητήρα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει με το λάδι κινητήρα με την πάροδο του χρόνου και γιατί περιοδικά πρέπει να αλλάξετε λιπαντικό.

 

Χάνοντας τη βάση 

Τα βασικά έλαια είναι η ραχοκοκαλιά του τελικού λιπαντικού που καταλήγει στον κινητήρα σας.

Με την πάροδο του χρόνου, χάνουν την αποτελεσματικότητα λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

 

Οξείδωση 

Η αλληλεπίδραση μεταξύ των μορίων οξυγόνου και των μορίων του ελαίου κινητήρα οδηγεί φυσικά σε χημική καταστροφή.

Ακριβώς όπως το οξυγόνο προκαλεί το κόψιμο του μήλου στο καφέ ή το εκτεθειμένο μέταλλο στη σκουριά, διαλύει τα βασικά έλαια και μειώνει την αποτελεσματικότητα του λιπαντικού του κινητήρα.

Η οξείδωση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ιξώδες λαδιού, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ενεργειακή απόδοση. Προκαλεί επίσης το σχηματισμό βλαβερών εναποθέσεων και ιλύος.

 

Υψηλή θερμότητα 

Οι σημερινοί κινητήρες λειτουργούν θερμότεροι από ποτέ, με θερμοκρασίες έως 113ºC και ακόμη υψηλότερες εάν ρυμουλκούν ή έλκουν.

Ο ρυθμός οξείδωσης για το λιπαντικό διπλασιάζεται για κάθε αύξηση θερμοκρασίας κατά 18 ° F (10 ° C). 

 

Υγρασία 

Το όχημά σας υπόκειται σε μεταβολές θερμοκρασίας, ακόμη και όταν είναι σταθμευμένο στο γκαράζ.

Αυτές οι μεταβολές θερμοκρασίας προκαλούν τη συμπύκνωση του αέρα μέσα στον κινητήρα σας, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του νερού.

Εάν αφήσετε ένα όχημα που είναι σταθμευμένο για παρατεταμένες περιόδους ή όταν κάνετε σύντομες διαδρομές που δεν επιτρέπουν στον κινητήρα να ζεσταθεί πλήρως, αφήνετε το νερό να παραμείνει στο λάδι και όχι να εξατμιστεί και να βγει από την εξαγωγή.

Το νερό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ιλύος … ακόμα ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να αλλάξετε λάδι.

 

Απώλεια ιξώδους 

Το ιξώδες του λιπαντικού είναι η πιο σημαντική ιδιότητά του.

Το ιξώδες έχει άμεση σχέση με την προστασία από τη φθορά και ο κινητήρας σας έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί καλύτερα με λάδι κινητήρα ειδικού ιξώδους (π.χ. 5W-30).

Η έντονη πίεση που φέρει το λιπαντικό καθώς συμπιέζεται μεταξύ κινούμενων εξαρτημάτων, όπως η επαφή του δακτυλίου του εμβόλου / του κυλίνδρου, μπορεί να αποκόψει ή να διατμήσει τη μοριακή δομή του, οδηγώντας σε απώλεια ιξώδους.

Ξαφνικά, το λάδι κινητήρα 5W-30 που ο κινητήρας σας έχει σχεδιαστεί για χρήση είναι πλέον ουσιαστικά λιπαντικό 5W-20 και η προστασία από φθορά μπορεί να διακυβευτεί. Όταν συμβεί αυτό, είναι η ώρα να αλλάξετε το λάδι σας.

 

Αραίωση καυσίμου 

Το καύσιμο μπορεί να περάσει πέρα ​​από τους δακτυλίους του εμβόλου και να μολύνει το λάδι κινητήρα, προκαλώντας την απώλεια του ιξώδους.

Οι συχνές σύντομες διαδρομές που δεν επιτρέπουν στο λάδι να φτάσει σε κανονική θερμοκρασία λειτουργίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικές επειδή το καύσιμο δεν θα εξατμιστεί και θα βγει από το σύστημα PCV.

Η υπερβολική αραίωση καυσίμου οδηγεί σε λάσπη και βερνίκι, απαιτώντας να αλλάζετε το λιπαντικό πιο συχνά.

 

Πρόσθετα: σχεδιασμένα να εξαντλούν 

Τα πρόσθετα προστίθενται στα βασικά έλαια για τη μείωση των καταστροφικών διεργασιών και την ενίσχυση των ευεργετικών ιδιοτήτων.

Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά πρόσθετα βοηθούν στην επιβράδυνση του ρυθμού οξείδωσης. Τα πρόσθετα απορρυπαντικότητας βοηθούν στην αποφυγή καταλοίπων και ιλύος κατά τον καθαρισμό των προϋπάρχουσων αποθέσεων. Οι διαμορφωτές προσθέτουν πρόσθετα κατά της φθοράς σε μερικά λιπαντικά για να σχηματίσουν ένα φράγμα προστασίας σε μεταλλικά στοιχεία και να αποτρέψουν τη φθορά.

Δεδομένου ότι τα λιπαντικά φθείρονται αναγκαστικά, η μείωση των πρόσθετων είναι ένας από τους κύριους λόγους που το λιπαντικό του κινητήρα χάνει την αποτελεσματικότητά του και πρέπει να αλλαχτεί. 

Ενώ το συνθετικό λάδι AMSOIL σας δίνει την ευκολία προσαρμογής των αλλαγών λαδιού στο πρόγραμμα σας, παραμένει ζωτικό έως την εγκατάσταση φρέσκου λιπαντικού την κατάλληλη στιγμή.

 

ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ AMSOIL

Πίσω στο Blog

Επόμενο άρθρο

About cookies on our website

We use cookies to give you the best experience on our site. By continuing to browse, you are agreeing to their use. Διαβάστε Περισσότερα...